They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Eternal Battle

Temat: A teraz idę sie pomartwić
kątem zapalenia stanu biodrowego - było ok. Morfologia i mocz w normie. A ja siwiałam ze zmartwienia, bo wysłano nas do neurologa. Wstępne badania neurologiczne nic niepokojącego nie wykazały, choć lekarka na wszelki wypadek wystawiła nam skierowanie do szpitala, gdyby taki stan sie utrzymywał dłużej. CRP okazało się w porządku. W środę Rafał znów zaczął katarzyć i pokasływać, więc zatargałam go(ponad 20kg...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=38173



Temat: ***CZERWCÓWKI 2009***
Madziarka- to super, ze NT w normie, ze dzidzia pieknie rosnie! bede myslec o Twojej wizycie u dentysty!!! CRP- moze byc podwyzszone w ciazy, wlasnie moze to cos z moczem??? Mamapa- ... znalazl 2 jaderka i cos pomiedzy, wiec bedzie synek!!!! Bardzo sie ciesze, ze juz wiemy, bylo nam wszystko jedno, to nasze pierwsze dziecko, ale jakos tak dobrze juz wiedziec! Takze stawiam...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56626


Temat: ***CZERWCÓWKI 2009***
Dziewczyny a znacie normy CRP dla małych dzieci? Madziara oj to super że masz opiekę dla Jula bo wcześniej pisałaś że sama chciałaś za nim biegać, niech dziewczę chociaz z tydzień...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56626


Temat: Wysokie crp w ciąży
Hej. Jestem w 24 tygodniu ciąży i od miesiąca mam wysokie crp norma do 10 ja mam 30 a nawet ponad. Lekarze zbadali mnie w szpitalu, ale nic nie znaleźli. A crp wciąż stoi na stałym poziomie. Żaden lekarz nie wie co mi jest, a ja strasznie boje się o dziecko. Czy możliwe jest że crp jest wysokie gdyż tak m.ój organizm...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=61471


Temat: BLAGAM POMOZCIE MI!
No to od początku. W szpitalu zrobili małej badania podstawowe, crp miała 215 gdzie norma jest 5 nie walczyłam dłużej o niepodawanie kolejnych antybiotyków,pani ordynator na mnie wsiadła że przecież gardło czerwone a ja wypisałam dziecko ze szpitala zrobili ekag i echo serca i wszystko było ok kiedy powiedziałam że może by zrbić jeszcze badania na bolerioze zostałam całkiem wyklęta bo jak ... dzieckiem do szpitala kiedy wiem że jest okres urlopów.... póki co jestem na zwolnieniu już mi się w głowie kręci od tego wszystkiego jeszcze ten szpital,ile tam dzieci umiera, tylko przez...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=34823


Temat: do lekarek i nie tylko - potrzebuję opinii doświadczonych ma
Rosa , ja jako matka dziecka które zupełnie niedawno przechodziło przez coś takiego jak Kuba napiszę że nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego te badania było tak okrojone, juz po 3 dobie takich gorączek przywiązałabym sie z dzieckiem do szpitalnego łózka Wydaje mi sie że zbadanie crp jest tu dość istotne, Olimpia w czerwcu po kilkakrotnych takich atakach gorączki ponad 40 st miała crp 215 gdzie norma o ile pamiętam jest do 5 poderzewano u niej wtedy zapalenie mięśnia sercowego i zapalenie stawów, co prawda do dziś nie wiem co jej wtedy bylo...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=39959


Temat: ♣♥♥♣ GRUDNIOWYCH PREZENCIKÓW CZ.3 ♣♥♥♣
monia, dzieci niestety czasem goraczkują i nikt nie wie dlaczego zanim dacie się zapakować do szpitala zrob małej morfologię i ew. CRP i ASO - moze sie wyjasni czy jest jakas infekcja Aniu nie daliśmy się zapakować.Choć wczoraj w nocy wyladowaliśmy w szpitalu.Zrobili jej morfologię i crp.Okazało sie ,ze ma lekką anemię a CRP.norma do 1,0.Mela miała 2,4. Czyli znaczy ,ze jakas...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=54857


Temat: ٭ ♥ ΜАЈ ♥ 2 o o 9 ♥ ٭
Na czwartą dobę ja mogłabym już iść do domku, jednak mały miał problemy ze zdrowiem. Najpierw stwierdzono za niskie cukry - miał podawaną kroplówke z glukozą, później wyszedł podwyższony poziom CRP i zalecono leczenie antybiotykiem. Biedny był tyle razy kuty.. Najgorsze było, że gdyby zabrakło miejsc na porodówce wówczas mnie by wypisali a dziecko zostawili - nie wyobrażałam sobie, ze mogłabym go ... w normie dziękuję za wszystkie &&&
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=61342


Temat: Gorączka i nic więcej.
Kilka dni temu napisałam ten temat. Zainteresowanie nie było zbyt wielkie, bo i goraczka u dziecka nie jest jakimś wyjatkowym zdarzeniem. Piszę tu jeszcze po to, by zwrócić uwagę rodziców, że ... podwyższone CRP i OB. Córka znalazła się w szpitalu. Podawany ma antybiotyk dozylnie. Na szczęscie powtórne badania były już prawie w normie i jutro córka wraca ze szpitala . Dobrze, że...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=47735


Temat: prosze o interpretacje wyników
Witaj, Wyniki mieszczą się w granicach normy dla wieku Wiktorii. U dzieci generalnie lepiej jest oznaczać CRP zamiast OB - pod kątem oceny czy nie ma stanu zapalnego. Jeżeli Mała kaszle, musi zobaczyć ją pediatra - zbadać, osłuchać. W razie potrzeby myślę, że warto byłoby także odwiedzić laryngologa. U dzieci kaszel często bierze się z podrażnienia gardła poprzez spływającą wydzielinę z nosa....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=72870


Temat: Znowu wysoka gorączka
No własnie, znow nas dopadło. Czy mozecie mi powiedzieć dlaczego moje dziecko nie reaguje na lekarstwa obnizające temperaturę??? Podawaliśmy Pyralginę, Paracetamol, Ibuprofen.. i prawie żadnej reakcji, owszem - po dłuższym czasie ... na infekcję bakteryjną(bialko ostrej fazy lub inaczej CRP- 22, przy normie poniżeż 06) i nie obejdzie sie bez antybiotyku. Czy któraś z Was zna Ceclor? Jakie moga być efekty uboczne? Jak...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=4916


Temat: podwyższone crp w ciązy
Nie znam się na tej normie ale mi odeszły wody w 29 tc, wtedy robili mi crp codziennie i kiedy przekroczyło normę podjęto od razu decyzję o porodzie ponieważ oznaczało to zakażenie.... wydaje mi się, ze dobrze że lejarz dał w takiej sytuacji antybiotyk, bo zakażenie groźniejsze dla dziecka niż lek. Pytanie tylko skąd te plamienia skoro z ciążą wszystko jest w...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=60031


Temat: Morfologia
Badania wykonywane u dzieci z DMD,których wyniki zawsze przekraczają normy: CPK(CK)U/L= (14-171) ALAT/GPT U/L= (10-45) ASPAT/GPT U/L= (15-37) LDH U/L= (100-248) *normy z laboratorium w CZD Oprócz tych badań należy wykonać ... (12-73) mleczan osocze mg/dl= (5,7-22) sód surowica mmol/l= (135-147) potas surowica mmol/l= (3,7-5,3) CRP mg/dl= (<0,5) fibrynogen g/l= (1,9-3,6) OB mm/h= (1-10) Morfologia i mocz Ważne- u chorych na DMD mogą być podwyższone przeciwciała przeciwjądrowe Jo-1, charakterystyczne dla miopatii zapalnych a w DMD świadczące o wtórnym odczynie zapalnym. *normy z laboratorium w CZD * takie badania wykonano mojemu synowi podczas pobytu w...
Źródło: dystrofia.fora.pl/a/a,6.html


Temat: gorączka+krew w moczu+nic więcej- co to może być???
badania powinnam jeszcze wykonac? gdzie szukac info? co moge potwierdzic lub wykluczyc w miare nieinwazyjnymi badaniami? po spadku goraczki dziecko jest bardzo oslabione, choc w dobrym humorze bardzo martwi mnie jej...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1059


Temat: Kłopot pediatryczny- NIE UROLOGICZNY- przeczytajcie proszę!
... 2 godzinnych wymiotach. Miał gronkowca w przewodzie pokarmowym i e.coli w moczowym. Wtedy była leukocytoza 23 tys i CRP 26. Teraz CRP i OB w normie. I na dodatek dziecko bez...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5206


Temat: bialko w moczu-blagam czy ktos tak mial
infekcji.wszyscy faszerowali moje dziecko tymi antybiotykami a one nic nie pomogly.nie wiem juz sama o co chodzi czy to faktycznie te zeby ktore ida tak dlugo sa duze i 4 naraz, czy jednak cos mojemu dziecku jest.umowilam sie do nefrologa ale trzeba poczekac.teraz ciagle obserwuje moje dziecko ze strachem czy aby nie robi sie inna i czy glowa nie ciepla.jesli ktos mi moze pomoc to bede dozgonnie wdzieczna. a CRP miala przy tej wysokiej goraczce czyli na poczatku jakby infekcji 5,8 mg/l pozdrawiam serdecznie
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=4626


Temat: L I S T O P A D O W K I 2004
normie.Zbadali jej serce, prześwietlili płuca, zrobili badania narządów wewnętrznych. Narazie wszystko w normie. JEszcze tylko pasożyty i gruźlica i będzie komplet. Dziś poszłam do mego laboratorium, podpisać parę papierków i okazało się, że po raz kolejny zachorowało dziecko na sepsę jednej z pracownic. Ale tym razem zmarło. 1,5 roczna Oliwka. W Wigilię było ok, a w pierwszy dzień świąt dostała gorączki, pojechali ... malutkiej nie pomogło. Złożyli skargę na lekarkę. Słusznie, bo powinna była podać od razu antybiotyk i wysłać ich karetką do zakaźnego. To czwarty przypadek od świąt sepsy w Szczecinie. Troje dzieci...
Źródło: mamaonli.s16.o12.pl/forummol/viewtopic.php?t=126


Temat: Rifampicyna szkodzi czy pomaga?
Ponad rok temu dziecko 11 lat ze względu na wiek zamiast doksycykliny dostało rifampicynę 300mg (waga 30kg). Po 2-3 misiącach z powodu strasznych bólów i gorączki momentami ponad 42 stopnie, leczenie ... i obrzęk 3 stawów nie minął. Przy CRP na granicy normy i świetnej morfologii, dołączono dodatkowo rifampicynę 150mg. Przez 2 miesiące nic się nie działo, nadal jedynie stany podgorączkowe do 37,2. Dawkę rifampicyny zwiększono do 300mg i po niecałych 2 miesiącach wróciła gorączka pod 38 stopni a obrzęki i stan zapalny gwałtownie zwiększyły się. Dziecko znowu nie chodzi a stan jest najgorszy od października tamtego roku. Czy rifampicyna tak silnie stymuluje układ odpornościowy, że walczy on skuteczniej z bakterią, czy też u dziecka powstały przeciwciała neutralizujace rifampicynę i organizm zamiast z bakterią walczy...
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=980


Temat: MARCÓWKI 2010
nie musisz mieć aktu małżeństwa - bo sobie sami sparwdzą. Jednak jeśli rejestrujesz dziecko w innym USC to musisz przedstawić akt małżeństwa. + dowody osobiste. I nie marwt się na zapas czy wyjarmisz dziecko czy nie. Ja idąc do szpitala miałam PUSTE piersi, gdy urodziłam miałam parę kropel siary w piersiach, ale wszystko w swoim czasie się rozbuja. Wtedy pij dużo pynów i mleko napłynie do piersi. hej,u nas po odpadnięciu pępka przez kilka dni sączyła się wydzielina-krew+ropa,ale niewiele,położna powiedziała,że to norma i bardzo dobrze się goi,jestem ciekawa jak waga Nika,a to się ... ? Ariannae - witaj, witaj ! Gdańszczanka oby CRP było w normie. Nas też chcieli zostawić przez to, ze to badanie było na granicy normy, jednak po południu powtórzyli i już było wszystko okay. Więc nas wypuscili! Magdawro chyba będę musiała kupić Oilatum, bo młody zrzuca skórę niczym wąż.... O tak kombinezon tylko miękki - nauczona doświadczeniem (starszy to grudniowe dziecię) od razu wiedziałam, że żadnych sztywnych rzeczy ! Zastanawiam się czy wyjść z modym na spacer, ma być 10-12 stopni ? myślicie ze z 11 dniowym dziecięciem można już ?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=63969


Temat: sobie nie radzę chyba...
Sun- my jeszcze obok CRP i morfologi markery robimy- tylko , ze wiemy których należy szukać. Choć jak mnie na początku uświadomiono gdy spanikowana odebrałam wynik przewyższające kilka tysięcy razy normę ... po całym organizmie dziecka. oczywiście to była tylko kolejna moja histeria. chyba powinnam posłuchac lekarza pierwszego kontaktu....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=63847


Temat: dawkowanie leków
... najmłodsze dziecko dając mu za duże dawki? a.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=74101


Temat: .:.:.:.:.:.LISTOPADOWE BRZDĄCE.:.:.:.:.:. 2 SETKA ;)
... malutkie dziecko, a Ty dajesz sobie swietnie z tym rade - gratulacje !! Spokojnej nocy. Ja jeszcze popisze, mam do napisania artykul.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=40808


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew ... FORMY 0,0% KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE. EPIKRYZA: Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st. Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu. W...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: PILNA ADOPCJA
hmmmm to wkońcu nie wiadomo czy to adopcja czy sprzedaż ??? ja mam w domu same pp i spokojnie mozna sobie dac z nimi radę a osobiście mam dwoje dzieci i ... dzieci i niczym się nigdy nie zaraziły sie ani od psów ani od kotów a od dzieckka sa razem chowane (...) A co byś czuła trzymając na rękach swoją 5 letnią córeczkę kiedy przelewałaby Ci się przez ręce w 41,2 gorączce, z zasinionymi rękami, i każdą żyłką na wierzchu, z przyspieszoną akcją serca, mającą CRP=247 gdzie normą jest 10. A trzech różnych specjalistów: nefrologów, urologów wysnułoby teorię odzwierzęcych zakażeń. I nie chodzi im o wersje haseł z Wikipedii pt: toksoplazmowa. Są to m.in.odmiedniczkowe zapalenia nerek. Wybacz mi ale dobro mojego dziecka jest dla...
Źródło: e-psy.pl/viewtopic.php?t=6046


Temat: reumatoidalne zapalenie stawów
... wogóle tyle mam złych obaw.... Chcieliśmy z mężem drugie dziecko ale w tej sytuacji sama nie wiem co robić... Serce mówi jedno, rozum mówi co innego... No i na dzień dzisiejszy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=57335


Temat: ٭ ♥ ΜАЈ ♥ 2 o o 9 ♥ ٭
że gdyby zabrakło miejsc na porodówce wówczas mnie by wypisali a dziecko zostawili - nie wyobrażałam sobie, ze mogłabym go zostawić samego i na szczęście obyło się bez tego. Wszystko wróciło do normy i tak od soboty razem z Bartoszkiem jesteśmy w domku Cali, zdrowi i szczęśliwi... Mały jest spokojnym dzieckiem. Urodził sie niezmiernie rozdarty.. aż sie bałam co ja bedę miała w domu, jednak po kroplówce wszystko zaczęło sie normować.. a od kad jesteśmy w domku - dziecko nie do poznania.. Wczoraj zaobserwowaliśmy u niego pierwszy nieświadomy uśmiech a dziś tych uśmieszków...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=61342


Temat: Wyniki badań ... mam wątpliwości
W zeszłym tygodniu wylądowaliśmy z Majtyśkiem w szpitalu ... miał 40 stopni gorączki i wymiotował ... stwierdzono urosepsę ... nagle po tygodniu dziecko nagle jest zdrowe i możemy iść do domu ... klarowny, kwaśny, żółty, przejrzysty, kwaśny c.w. 1015 1020 białko 65,4 mg% nb cukier nb nb urobilingen w normie w normie leukocyty gęsto zal. wpw 15-20 wpw erytro. - św. 0-2 wpw ... surowicy 3,90 mg% białko CRP 40,45mg/l, 11,22mg/l dodam tylko że próbki moczu pobierane były do woreczka bez uprzedniej dezynfekcji miejsca, nawet bez mycia ... przyklejone były pierwsza 5 godzin , a...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1806


Temat: Kłopot pediatryczny- NIE UROLOGICZNY- przeczytajcie proszę!
Wiem, że to forum dotyczące układu moczowego u dzieci, a ja mam kłopot z innej półki, ale swego czasu otrzymałam od Was pomoc, więc i teraz liczę, że może ktoś mnie ... Pediatra (do której mam olbrzymie zaufanie) oglądała ten węzeł kilkakrotnie i orzekła, że aktualnie to norma, ma tak wiele dzieci w tym wieku, w związku z zanieczyszczeniem środowiska, lekami, etc. Podczas ... zrobić morfologię z rozmazem, CRP i OB. "Tak dla bezpieczeństwa" jak powiedziała. Minął spokojnie 1 dzień. PO czym w sobotę (ostatnią) Misiek nie stąd ni zowąd zagorączkował. Do 39. ALe on ... poniedziałek rano zarejestrowałam się do lekarza i wykonałam badania (stwierdziłam, że nie ma co czekać). Były następujące(podaję tylko to co nie w normie): P-LCR (odsetek płytek dużych) 45,4 Krwinki białe (WBC) ... że jest to początek infekcji- np. kokluszu, cytomegalii lub najprawdopodobniej mononukleozy. Że mamy nie wyjeżdżać, obserwować dziecko i w razie czego jechać do szpitala. Przywitaliśmy to z ulgą. Boże jak się...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5206